Wat is de Wet Financieel Toezicht (wft)?

De afkorting wft staat voor Wet Financieel Toezicht. Dit is een wet waarmee het financieel adviseurs verplicht wordt gemaakt bepaalde diploma’s te halen en zich op de hoogte te houden van alles wat ze moeten weten in hun financiële vakgebied. De autoriteit die toezicht houdt op deze verplichtingen is de Autoriteit Financiële Markten. Zij zorgen ervoor dat alle financieel adviseurs niet alleen de juiste diploma’s hebben, maar dat ze ook regelmatig bijscholing krijgen en dat ze aan kunnen tonen actueel te zijn. Op die manier zijn de consumenten gegarandeerd van kwalitatief advies en de financieel adviseurs van een bepaalde standaard onder de collega’s.

Verschillende wft modules

Als jij een financieel adviseur wilt worden, dan moet je eerst een wft diploma halen. Dit wordt ook wel de diplomaplicht genoemd. Dat is een basisdiploma plus één of meerdere diploma’s gericht op jouw vakgebied. Zo zijn er onder andere modules voor advies op het gebied van pensioenen, van schade, van vermogen, van inkomen en hypotheken. Heb je dit diploma gehaald, dan heb je je beroepskwalificatie binnen. De wft basiscursus blijft altijd geldig. De cursussen die bedoeld zijn voor je specialisatie zijn niet permanent geldig. Daarvoor moet je voldoen aan de PE-eis.

Wat is de PE eis?

PE is een afkorting die staat voor Permanente Educatie. Dat betekent dat je de diploma’s die je in je financiële specialisatie hebt afgerond moet blijven herhalen. Net als dat een EHBO diploma niet voor altijd geldig is, is dat met een wft diploma ook zo. Daarom moet je elke periode (de huidige periode loopt van 1 april 2019 tot 1 april 2022) je PE examens gehaald moet hebben. Dit wordt ook wel je onderhoudsplicht genoemd. Doe je dit niet op tijd, dan mag je je beroep als financieel adviseur niet meer uitvoeren.

De permanent actueel eis

Naast de diplomaplicht en de onderhoudsplicht moet je ook kunnen aantonen dat je kennis actueel is. Dat betekent dat je jezelf op de hoogte houdt van de ontwikkelingen in je vakgebied en dat je dat ook aan kunt tonen. Sommige opleidingsinstituten die een wft PE diploma aanbieden helpen je permanent actueel te blijven door je jaarlijks een aantal keren een kennisupdate te sturen. Als je daar dan de vragen correct over beantwoordt, krijg je een certificaat waarmee je kunt laten zien dat je ook tussen de PE cursussen door aan je ontwikkeling werkt.

Waarom is dit zo streng?

De wft is streng en daarom is het beroep financieel adviseur ook beschermd. Dat is belangrijk, want niet iedereen kan zomaar financieel advies geven. Wil jij met een adviseur spreken over je pensioen of je hypotheek, dan weet je dus dat je kwalitatief advies krijgt van iemand die weet waar hij of zij het over heeft. Dat is een fijn gevoel. Als adviseur zelf weet je dat de standaard in jouw beroepsklasse hoog gehouden wordt. Jij kunt je klanten zo goed mogelijk adviseren en er zorg voor dragen dat ze met de juiste actuele informatie naar huis gaan.