Aan welke eisen moet het beste incassobureau voldoen?

Als bedrijf een beroep moeten doen op een bepaald incassobureau is altijd een beetje vervelend. Dit natuurlijk omdat dit betekent dat je geconfronteerd wordt met wanbetalers. Tijdens je zoektocht naar het vinden van een geschikt incassobureau zal je kunnen vaststellen dat elke partij zo over haar eigen specifieke werkwijze evenals voorwaarden beschikt. Het spreekt voor zich dat er uiteindelijk slechts één echt het beste incassobureau kan zijn. Voor heel wat mensen en bedrijven geldt dat ze niet direct weten aan welke voorwaarden het best mogelijke incassobureau nu precies dient te voldoen. Geldt dat ook voor jou en zou je daar graag verandering in willen brengen? Dan moet je zeker even de informatie doornemen die je hieronder terug kan vinden.

Wat is de taak van een incassokantoor? 

Voordat we je precies gaan vertellen hoe je het beste incassobureau kan ontdekken is het natuurlijk van belang om even concreet te gaan bekijken wat een dergelijk incassokantoor nu precies doet. In eerste instantie is het de bedoeling dat je als bedrijf het ontvangen van de betalingen waar je recht op hebt gaat bijhouden. Op het moment dat de vervaldatum van de facturen is bereikt is het ook jouw verantwoordelijkheid om in eerste instantie even de nodige betalingsherinneringen te versturen. Wat echter wanneer deze herinneringen hun effect missen en de schuldenaar nog steeds niet overgaat tot betaling? Dan is het een goed idee om een gespecialiseerde partner in te schakelen.

Het beste incassobureau zal in eerste instantie een kopie vragen van de verschillende facturen die door de schuldenaars nog niet zijn voldaan. Wanneer ze dit heeft gedaan zal er doorgaans een schriftelijke herinnering de deur uit worden gestuurd. Vaak is het bovendien ook zo dat men ervoor kiest om ook reeds even telefonisch contact op te nemen. Mocht het incassobureau er uiteindelijk niet zelf in slagen om de invordering te kunnen realiseren, dan kan zijn ook een deurwaarder inschakelen. Deze kan een bevel tot betaling bezorgen aan de wanbetaler. 

Hoe herken je het beste incassobureau?

Er zijn door de jaren heen best een groot aantal verschillende incassobureaus op de markt verschenen. Voor elk bureau geldt dat ze over haar eigen werkwijze beschikt. Het herkennen van het beste incassobureau kan belangrijk zijn. Alleen voor het beste incassobureau geldt namelijk waarschijnlijk dat ze in staat zal zijn om zo snel mogelijk de openstaande facturen te kunnen invorderen. Enkele zaken waar je aandacht aan zal willen en moeten besteden zijn de volgende:

  • Het beste incassobureau werkt altijd op basis van no cure, no pay; 
  • De kosten die moeten worden gemaakt worden doorgerekend aan de wanbetaler; 
  • Het kantoor beschikt over een goede reputatie bij haar andere klanten; 

Wanneer het incassobureau van je keuze weet te voldoen aan de bovenstaande eisen zal je kunnen vaststellen dat deze doorgaans perfect alle vooropgestelde verwachtingen zal weten in te lossen. Voor het beste incassobureau mag dan wel gelden dat ze doorgaans wat hogere kosten in rekening brengt, wanneer deze kunnen worden doorgerekend aan de wanbetaler brengt dit voor jou als bedrijf uiteraard niet meteen een groot probleem met zich mee.