Wat kun je leren van de boekhouding?

Als ondernemer heb je nou eenmaal te maken met het doen van de boekhouding. Waar de één ervoor kiest om dit zelf te doen, kiest de ander ervoor om het uit te besteden. Vooral als startende ondernemer kan het verstandig zijn om je boekhouding in eerste instantie zelf te doen. Niet alleen scheelt het je enorm in de kosten, maar leer je er ook een hele hoop van. Allereerst geeft het je inzicht in zaken zoals je kosten, marges en eventuele winsten. Op basis van deze gegevens kun jij bepalen of de strategie die je volgt de juiste is of dat het verstandig is om een andere koers te gaan varen. Daarnaast zijn er nog allerlei andere zaken die jij kunt leren van het doen van de boekhouding. Welke zaken dit zijn, bespreken we in dit artikel met je.

Maak je voldoende winst?

Wanneer je start met ondernemen, dan is het natuurlijk uiteindelijk van belang dat je winst maakt. Dit is immers waarom je bent begonnen met ondernemen. Toch blijkt dat veel mensen wel winst maken, maar niet genoeg om ook zichzelf een goed salaris te kunnen betalen. Op het moment dat je ervoor kiest om je eigen boekhouding te doen, zal je goed inzicht hebben in hoe jij en je bedrijf er financieel voorstaat. Zo kun je tijdig bijsturen en eventuele bepaalde keuzes maken op basis van hou jouw huidige situatie is.

Het doen van belastingaangifte

Als ondernemer heb jij de verplichting om ieder kwartaal belastingaangifte te doen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. Belangrijk is dus dat je de belasting die jij hebt ontvangen over je facturen afdraagt en de belasting die je hebt betaald terugvordert. Het verschil tussen deze beide belastingen kan zowel negatief als positief zijn. Tijdens je belastingaangifte dien je je kwartaalcijfers in en kun je op basis daarvan direct zien of je een bedrag aan de belastingdienst verschuldigd bent of dat je geld  terugkrijgt. Op het moment dat je dit lastig vindt om zelf te doen en je bang bent om fouten te maken, is het raadzaam om je boekhouding zzp uit te besteden aan een boekhouder.

Je kunt tijdig bijsturen waar nodig

Op het moment dat jij de keuze maakt om je eigen boekhouding te doen, dan zal je al snel merken dat dit wat meer tijd in beslag neemt dan je misschien aanvankelijk had gedacht. Niet voor niets kiezen steeds meer ondernemers daarom ook voor online boekhouden mkb. Dit is simpelweg eenvoudig en overzichtelijk, waardoor jij overal en wanneer je maar wil inzicht hebt in je financiële situatie. Zo kun je dus bijvoorbeeld ook met een boekhouder sparren over het feit of een bepaalde uitgave wel of niet verstandig is. Het kan namelijk heel goed zijn dat jij het idee hebt dat een bepaalde uitgave prima binnen je huidige financiële situatie past, maar dat een boekhouder hier anders over denkt. Het is dus verstandig om naast het doen van je eigen boekhouding ook een boekhouder met je mee te laten kijken, zodat je zeker weet dat alles goed gaat. Bovendien weet een boekhouder exact wat in jou geval het beste is om te doen, waardoor bepaalde aftrekposten waar jij geen weet van had alsnog kunnen worden toegepast.