Fiets verzekeren – is dat echt nodig?

Het maakt niet uit wat voor fiets het is. Een stadsfiets, een e-bike, een kinderfiets, of een bakfiets. Als jij een nieuwe fiets hebt dan ben je daar zuinig op. Je zoekt de juiste plekken op om de fiets te stallen en je probeert onnodige beschadigingen te mijden. Logisch! Hij is nieuw, heeft waarschijnlijk veel geld gekost en je wil er zuinig op zijn. Een logische stap is je fiets verzekeren. Je wilt immers niet dat hij gestolen wordt of beschadigt raakt en jij met lege handen achterblijft. Een fietsverzekering is dan een goede oplossing. 

Mogelijkheden bij het verzekeren van een fiets

Voor een fietsverzekering heb je in het algemeen 2 opties. Je kan hem alleen tegen diefstal verzekeren of voor diefstal en beschadigingen. Als je kiest voor de verzekering met enkel dekking bij diefstal dan krijg je – mits je aan de voorwaarden voldoet – een nieuw vergelijkbaar exemplaar vergoed. Deze mag je vaak uitzoeken bij de winkel waar je de andere ook hebt gekocht. Ook kan je ervoor kiezen om het geld uitgekeerd te krijgen. Je kan dan zelf kiezen of je weer een nieuwe fiets wil kopen. 

Om je gestolen fiets vergoed te krijgen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is bij de meeste verzekeringen verplicht dat je de fiets op slot zet met een ART slot met minimaal 1 ster. Hiervan moet je bij diefstal 2 sleutels kunnen inleveren. Ook moet er aangifte bij de politie worden gedaan. Dit gebeurt tegenwoordig voornamelijk online. Het kan voorkomen dat je de aangifte moet inleveren bij de verzekering.

Fiets verzekeren voor een kind?

Als iemand veel op pad is met de fiets dan zijn dat vaak de kinderen. Is het handig om een kinderfiets te verzekeren? De meningen zijn verdeeld. Heb je een puber die elke dag naar de middelbare school fiets? Dan is het aan te raden om een nieuwe fiets te verzekeren. Er wordt dagelijks gebruik van gemaakt en bij diefstal zal er snel een nieuwe fiets aangeschaft moeten worden.

Als het gaat om een kinderfiets voor de basisschool is de kans groot dat er een tweedehands fiets is aangeschaft. Het is mogelijk om een tweedehands fiets ook te verzekeren. Echter zijn daar wel een aantal extra voorwaarden aan verbonden. Er zijn meerdere aanbieders van fiets verzekeringen die eerst willen dat de fiets wordt getaxeerd door een rijwielhandelaar. Het is daarom goed om te kijken of de kosten reëel zijn ten opzichte van de kosten voor een eventueel nieuwe fiets. 

Overige fiets verzekeren 

Een simpele fiets verzekeren vraagt natuurlijk andere verwachtingen als het verzekeren van een e-bike of een racefiets. Wil je een van deze fietsen verzekeren? Dan is het raadzaam om de uiteenlopende verzekeringen te vergelijken. Dit kan online op verschillende sites. Hiermee krijg je een overzicht van wat er verzekerd is, voor welk bedrag en wat het per maand zal gaan kosten. Als je alles op een rijtje hebt zul je ontdekken dat een fietsverzekering via Laka.co altijd een goede optie is.